Web Content Viewer
  • Jan Van Esbroeck, opperhoofd van Sportpaleis Group vertelt over de toekomst van concerten op StuBru
https://content-eu-8.content-cms.com/12becebc-ce88-4f3c-844b-fed0588ae8fb/dxdam/16/16643ac0-1570-4135-aa8f-669d9e2b8609/jan-van-esbroeck-bij-linde-news.jpg

Jan Van Esbroeck, opperhoofd van Sportpaleis Group vertelt over de toekomst van concerten op StuBru

Published on Mon 15.06.2020

Maanden uitkijken naar een concert, alle nieuwe hits van die artiest uit het hoofd leren, je concertoutfit weken op voorhand al uitkiezen. Iedereen kent dit euforisch gevoel naar aanleiding van het concert van je favoriete artiest. Maar dan te horen krijgen dat de show een jaar wordt uitgesteld. Boem, pats, dat euforisch gevoel wordt verbrijzeld.

Het goede nieuws is dat veel shows een nieuwe datum hebben gevonden in 2021 of nog naar een datum zoeken. Artiesten, promotoren, de Sportpaleis Group en Tele Ticket Service hebben dus maar een aantal dromen permanent vergald, hoewel het coronavirus de échte boosdoener is. 

Jan Van Esbroeck, CEO, opperhoofd, nederige conciërge van de Sportpaleis Group was afgelopen weekend aanwezig ‘Bij Linde’, het radioprogramma van Linde Merckpoel op StuBru, voor een gesprek over de toekomst van concerten. Jitske Van de Veire was ook aanwezig aan de ontbijttafel en verklapte dat ze keihard uitkeek naar het concert van Avril Lavigne in Vorst Nationaal! 
Wel Jitske, ik begrijp je pijn, want ik keek uit naar een geweldig concert- en theaterjaar, Billie Eilish, Lenny Kravitz, Bon Iver, The Script, Green Day, Pocahontas, Mamma Mia, en nog zoveel meer. Mijn agenda stond vol met culturele uitjes, maar ook mijn uniek, euforisch gevoel werd begin maart naar beneden gebracht. We kunnen maar hopen dat 2021 een onvergetelijk concertjaar wordt.

Jan vertelde alvast over zijn ideeën, gedachten en concepten op de nationale radio. Ik vat even samen wat je hebt gemist.

Hoe het begon

Hoe deze coronacrisis is gelopen had niemand kunnen voorspellen. Met grote vaart gingen we van super veel vrijheid naar niets meer. Geen café-uitstapjes, geen films in de bioscoop, geen theateravonden en geen concerten meer. Dit had Jan en eigenlijk niemand van de Sportpaleis Group zien aankomen. Concerten werden verplaatst van maart naar juni, maar die hoop werd al snel gekelderd, want deze evenementen werden een tweede keer verplaatst.

De impact

Shows worden massaal verplaatst naar een beter moment. “Maar wanneer is een beter moment? Niemand kan inschatten wanneer dit is. Daarom wachten artiesten vaak met aankondigen van een nieuwe datum tot wanneer er meer duidelijkheid is”, aldus Jan Van Esbroeck.


Het concert van Elbow werd maar liefst 4 keer verplaatst, de nieuwe datum werd uiteindelijk vastgepind in oktober 2021. Gelukkig kunnen we niet spreken van veel afgelaste concerten. Vooral de grootte van de zalen speelt in ons voordeel omdat grote artiesten daardoor liever hun concert verplaatsen dan annuleren. En het zijn ook deze shows, zoals Billie Eilish, Green Day en Alicia Keys die Jan Van Esbroeck doen inzien hoe groot de impact is: “We leven negen maand vooruit en ineens zie je alles wegvallen onder je voeten.” Aankondigingen voor nieuwe spektakels zijn er niet, want er is geen enkele internationale artiest die zich op dit moment hieraan wil wagen.

Wat nu?

De kalender van onze zalen oogt leeg en ook het najaar 2020 zien we stilletjesaan verdampen. Er staan nog enkele grote kleppers op de planning in het najaar, maar deze zullen naar ‘alle waarschijnlijkheid ook verplaatst worden’. Vanaf 1 juli zijn culturele aangelegenheden weer mogelijk, maar enkel met een capaciteit tot 200 personen. Die 200 is niet haalbaar voor zalen zoals het Sportpaleis, maar ook niet voor kleinere theaterzalen. En die focus op 200 personen werkt voor Jan frustrerend. “Er mogen in een vliegtuig wel 250 mensen naast elkaar zitten in een kleine ruimte, maar in een theaterzaal mag dit niet. Terwijl een theaterzaal de hygiëne beter kan respecteren.”

Daarnaast is het optreden voor een beperkt publiek niet tof voor de artiest zelf. Zij leven namelijk van de rush om het publiek uit hun dak te zien gaan op hun muziek, maar om dit te zien in een gigantische zaal met meer dan de helft lege stoelen, dat is niet goed, niet voor de artiest en niet voor de bezoeker. Op internationale tours zal het nog even wachten zijn, maar misschien geeft deze situatie wel meer mogelijkheden aan lokaal talent?

De toekomst

Jan draait, in het radioprogramma ‘Bij Linde’, niet rond de pot en zegt hoe hij denkt dat het is.


Maar hij blijft wel optimistisch en gaat ervan uit dat het vaccin niet te lang meer op zich zal laten wachten. Ook de andere collega’s binnen Sportpaleis Group en ikzelf zijn optimistisch en geloven net zoals Jan snel op een vaccin.

Welke zijn de alternatieven?

Een theatervoorstelling verplaatsen van Stadsschouwburg Antwerpen naar de Lotto Arena? Of een concert van de Lotto Arena naar het Sportpaleis? Maar zijn deze concepten en ideeën wel goed genoeg om de beleving hetzelfde te houden? Want dat is waar een concert of een voorstelling om draait: de avond van je leven te bezorgen en nog lang na te laten zinderen. Een echt concert is onvervangbaar. Er is die sfeer die je alleen maar in concertzalen terugvindt.


Net zoals jij wil ik dit unieke gevoel ook snel terug. Laten we dat samen mogelijk maken door ons aan de regels te houden en optimistisch te blijven.

We zijn echt zo eenzaam zonder jou! Stay safe en hopelijk tot binnenkort!