Afficheur de contenu Web
  • Ronde van België: van A tot Z doorheen de Belgische muziekgeschiedenis

Ronde van België: van A tot Z doorheen de Belgische muziekgeschiedenis

Publié le dim. 05.04.2020

Geen Ronde van Vlaanderen vandaag, jammer genoeg, maar bij ons wel een Ronde van België. Van A tot Z. In deze tijden is het nodig onze eigen artiesten een hart onder de riem te steken. Op zich kunnen we niet veel doen, maar we kunnen wel onze waardering laten blijken voor de Belgische muziekscène. En dat is wat wij gaan doen met deze lijst! Check zeker onze playlist op Spotify en YouTube! #PlayLocal

A is voor Angèle. Popprinses van België. Vorig jaar stond ze maar liefst twee keer in onze zalen. Eén keer in Vorst Nationaal waar ze de hele zaal liet meezingen en één keer in de Lotto Arena, waar het opnieuw een zangfestijn werkt. Eerlijk gezegd was het een feest wat we nog niet veel zagen in de Lotto Arena. 

B staat voor Bart Peeters. Hoe kan het ook anders. Bart is het fenomeen van het seizoen 2019-2020. Maar liefst 22 keer in de Lotto Arena. Jammer genoeg moeten zijn Deluxe-concerten van mei verplaatst worden naar september, maar je mag er zeker van zijn dat het opnieuw groot feest wordt. 

C is voor de Vlaamse band die jaren het Sportpaleis vulde, namelijk Clouseau. Clouseau is een iconische band in de Belgische muziekwereld die niet vergeten mag worden. Dit jaar doen ze een theatertour doorheen Vlaanderen, waaronder ook een paar stops in de Capitole Gent, Stadsschouwburg Antwerpen en Ethias Theater Hasselt. 

D staat voor, hoe kan het ook anders, Dimitri Vegas & Like Mike. Wanneer ze langskomen is het altijd groot feest. Er zijn liefhebbers, er zijn minder grote liefhebbers en dan zijn wij er: supergrote fans. De broers kunnen dus niet missen in onze Ronde van België. 

E is goed voor Emma Bale. De 20-jarige heeft sinds haar deelname aan The Voice Kids in 2014 al veel bereikt. Ze stond ooit al op het podium van het Sportpaleis, bracht een geweldige hit met Milow uit en won een MTV EMA voor Best Belgian Act. Waarschijnlijk is ze meer gekend onder het jongere publiek, maar ze is onmisbaar in de Belgische muziekwereld. 

F is voor de voorlopers van de techno en new beat. We hebben het natuurlijk over Front 242. Iconen in onze Belgische muziekgeschiedenis. Zo lanceerden ze in de jaren 80 een nieuwe stijl in de muziekwereld, EBM. En in die tijd was dit revolutionair. De band zorgde in zijn tijd wat voor controverse, maar net dat bracht hen ook hun bekendheid. 

G staat voor electrorock op zijn beste dankzij Goose. In 2000 braken ze door met hun muziek en in 2002 leverde dat een winst op in de Humo’s Rock Rally. De band verkocht in 2016 de Lotto Arena uit en wat een concert was het ook. Het dak lag er net niet af. Het is al een tijdje stil rond Goose, maar dat wil zeggen dat hun volgende plaat een topper wordt. 

H kan maar voor één succesvolle Belgische band staan en dat is Hooverphonic. Onder leiding van Alex Callier heeft de band al veel bereikt in zijn 25-jarig bestaan. De band versleet op zijn beurt al een aantal zangeressen, maar kon bij elk van de zangeressen minstens 1 hit scoren en dat geeft aan dat de schrijfstijl van Alex en Raymond in de smaak valt. Nu met zangeres Luka Cruysberghs staat de band voor een nieuwe mijlpaal in hun carrière, het Eurovisiesongfestival. We moeten dan wel nog een jaar wachten maar we wensen hen alvast veel succes. 

I staat voor Ibe. Waarschijnlijk de meest recente toevoeging aan de Belgische muziekgeschiedenis, maar wat voor één. Op zo een jonge leeftijd kan hij al veel mensen ontroeren met zijn muziek. Amper een paar maand na zijn winst in The Voice van Vlaanderen beklom hij al het podium van Rock Werchter. Daar doen we onze hoed voor af. 

J staat voor onze favoriet in deze lijst, Jacques Brel. De Franstalige Vlaming zoals hij zichzelf noemde was een geweldige liedjesschrijver, zanger, muzikant, eigenlijk alles wat een one-man band nodig heeft. Ne me quitte pas, Jacques. Maar dat doet hij ook niet want zijn muziek blijft eeuwig voortbestaan, ook in deze lijst. 

K staat voor Kid Safari. De Vlaams-Rwandees zanger bracht enkele geweldige albums uit. In 1995 ging hij verder onder zijn echte naam Jean Bosco Safari. De man is onmisbaar in deze lijst, niet alleen omdat hij de Belgische muziekscène meerwaarde geeft, maar ook voor zijn inzet bij verschillende benefietconcerten. De man heeft het hart in de juiste plaats. 

L is voor Felix De Laet, allez enfin Lost Frequencies dus. Felix zette al verschillende landen in vuur en vlam door zijn grote hits. Dankzij deze internationale hits kon hij al samenwerken met toppers uit heel de wereld. In november stond hij nog in Vorst Nationaal met een live-band. En het klonk geweldig. Vorst Nationaal loves Lost Frequencies. 

M is voor jongeman Milo Meskens. Milo werd bekend dankzij De Nieuwe Lichting via Studio Brussel. Maar de singer-songwriter kon sinds dan al vele hartjes veroveren. Zo ook het hart van Regi, waarmee hij de single ‘Ordinary’ opnam. 

N staat voor Vlaamse lieveling Niels Destadsbader. Al enkele jaren op rij zet hij het Sportpaleis op zijn kop. Zijn looks, zijn muziek, het is geliefd bij jong en oud en dan vooral bij het vrouwelijk publiek. Zijn nummers zijn dan ook één voor één meezingers waar je niet op kan stilzitten. We kijken al uit naar zijn nieuwe reeks concerten in het Sportpaleis en misschien binnenkort een nieuw album? 

O staat gelijk aan een Belgische electropopband die internationaal bekendheid verwierf dankzij debuutplaat ‘Entity’. We hebben het natuurlijk over Oscar and the Wolf. De mannen konden al verschillende MIA’s verzilveren en stonden ook al enkele keren in een uitverkocht Sportpaleis. Ook onmisbaar in deze #PlayLocal lijst. 

P staat voor een recente aanwinst Portland. De band werd ook bekend dankzij De Nieuwe Lichting en stonden sindsdien al verschillende keren op grote festivals in België. De indierockband met zweverige stemmen van Jente en Sarah bezorgen ons vaak kippenvel op onze armen. Daarom staan ze ook in deze lijst. 

R kan maar voor één icoon staan, namelijk Raymond van het Groenewoud. In februari mocht hij zijn 70ste verjaardag vieren en kreeg hij zijn eigen documentaire reeks op de VRT. Raymond maakte vele hits die niet weg te denken zijn uit de muziekgeschiedenis. Maria, Maria ik hou van jou zal nog jaren meezinderen in verschillende Belgische hitlijsten. Op een concert van Raymond kan je dan ook niet stilstaan. Volgend jaar kan je hem aan het werk zien op Het Schlagerfestival. 

S staat voor Stromae. Paul van Haver is een vaste waarde van de Belgische muziekwereld. Ook de eerste Belgische artiest die Madison Square Garden mocht vullen. Papaoutai werd grijsgedraaid op de radiozenders, maar verveelt nooit. In 2017 besloot Paul jammer genoeg afstand te nemen van zijn carrière. Ondertussen heeft hij niet stil gezeten. Hij regisseerde een aantal videoclips en eind 2019 was hij weer te horen in de muziekwereld op een nummer van Coldplay. 

T is voor de één van de bekendste new beat bands van België, namelijk Technotronic. De band bestond amper 6 jaar, maar in 1989 kwam het op de proppen met één van de bekendste Belgische singles ‘Pump Up The Jam’. Wereldwijd verkocht de single meer dan 3,5 miljoen exemplaren. 

U staat voor de komische muzikant Urbanus. Met zijn Madammen met een Bontjas, Bakske vol met Stro en Hittentit bracht hij Vlaanderen en Nederland tot het lachen. Eind 2020 krijgt hij zelfs zijn eigen musical dankzij Deep Brigde.Urbanus, Toneel Met Liekes. Een echte aanrader. 

V is voor de popgroep Vaya Con Dios. Ook deze Belgische band vergaarde internationaal succes met verschillende hits. De band had in zijn originele bezetting Willy Lambregt, die later ook succes vergaarde met The Scabs. In 2014 gaf de band er de brui aan. Maar dat wil niet zeggen dat we ze zomaar vergeten. 

W staat voor de keizer van het Vlaamse lied Will Tura. In 1957, op amper 17-jarige leeftijd startte Will zijn muziekcarrière. Will viert dit jaar zijn 80ste verjaardag en dit viert hij met eentheatertour doorheen Vlaanderen

X is voor popdance groep X-Session, bestaande uit Gene Thomas en Gina Brondeel. De band had verschillende hits en trad op in Zweden, Frankrijk, Japan, Nederland en New York. In 2018 volgde een eenmalige reünie in het Sportpaleis tijdens MNM Back tot he 90s and 00s.

Y staat voor de moderne kleinkunst van Yevgueni. Sinds 2001 brengt de groep alleen maar Nederlandstalige nummers. In 2011 mochten ze de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek ontvangen tijdens de 20ste Nekka-nacht. Hun maatschappijkritische muziek slaat aan bij jong en oud. 

Z kan nu alleen maar voor Zwangere Guy staan. Hij is momenteel niet meer weg te denken uit de hitlijsten. Voor zijn succesvolle solocarrière rapte hij bij Stikstof, een Brusselse hiphop band. Op amper 9 maanden tijd bracht Zwangere Guy twee albums uit, met elk een grote hit. Daarom is hij onmisbaar in de Ronde van België.