De meest dramatische opera van Verdi

Liefde en haat zijn maar een aria van elkaar verwijderd. Een van de populairste opera’s aller tijden, ‘Il Trovatore’, strijkt dit najaar neer in Vlaanderen! Music Hall Classics brengt deze klinkende Giuseppe Verdi-klassieker op 12 oktober in Stadsschouwburg Antwerpen (20 uur) en op 13 oktober in Capitole Gent (15 uur). Laat je vervoeren door een stuk dat knettert van de intriges, liefde, jaloezie en kippenvelmomenten.

De beroemde Giuseppe Verdi (1813 – 1901) was een van de grootste Italiaanse operacomponisten, met maar liefst 26 werken op zijn conto. Toen het doek zakte na de Romeinse première van Verdi’s ‘Il Trovatore’ (‘De Troubadour’) in 1853, schalden de bravi door de zaal. Een klassieker was geboren en werd later onsterfelijk door pakkende performances van diva’s zoals Maria Callas en Leontyne Price. De opera staat erom bekend zangtechnisch enorm veeleisend te zijn voor de solisten. De dirigent Toscanini zei ooit: “Je hebt gewoon de vier beste zangers nodig die er zijn”.

Music Hall Classics presenteert dit jaar een zinderende opvoering van deze parel, aangestuurd door creatief producent Geert Allaert en in regie van Thilo Reinhardt. Dirigent Igor Tchernetsky en het Music Hall Classical Orchestra and Chorus voeren het publiek op de ontroerende melodieën van dit meesterwerk naar het 15e-eeuwse Spanje. Je zal op het puntje van je stoel balanceren wanneer de ijzersterke internationale topcast, bezeten van passie, aria’s zoals ‘Di quella pira’, ‘Stride la vampa’ of het wereldbekende ‘Zigeneunerkoor’ aanheft. De opera kan zich zelfs moeiteloos meten met de grootste Hollywoodthrillers en zal zowel toegewijde Verdi-fans bekoren als opera-newbies overtuigen.

Het verhaal

Spanje circa 1410. Graaf Di Luna heeft een oogje op hofdame Leonora, maar haar hart klopt eigenlijk voor de mysterieuze rebel en troubadour Manrico. Na een nachtelijke vergissing komt het tot een duel zonder overwinnaar tussen de twee mannen. Een burgeroorlog raast intussen door het land en Manrico geraakt zwaargewond. De moeder van Manrico, de zigeunerin Azucena, vertelt hem het waanzinnige verhaal van haar moeder die voor hekserij tot de brandstapel veroordeeld werd door de vader van Di Luna. Belust op wraak ontvoerde Azucena een kind van de graaf, maar ze doodde in haar verwarring haar eigen kind. Dan hoort Manrico dat zijn grote liefde Leonora het klooster intrekt omdat ze zijn dood vermoedt. Hij wil haar stoppen, maar komt Graaf Di Luna tegen. Leonora vlucht alsnog de zonsondergang tegemoet met Manrico, maar die verneemt dat de gruwelijke graaf zijn moeder Azucena gevangen heeft. Manrico’s dappere reddingspoging mislukt en samen belanden moeder en zoon in de kerker. Wat nu? Verwarring, jaloezie, haat en onverwachte familiebanden komen samen in een wervelend epos dat de ene plottwist na de andere aan elkaar rijgt. Een niet te missen vuurwerk van muziek en zang waar je nog lang over zal napraten!

Cast

Manrico: Eduard Martyniuk – Oleg Zlakoman
Leonore: Yulia Tereschuk – Anna Litvinova
Conte Di Luna: Roman Strahov - Viktor Mitiuschkin
Azucena: Tatjana Spaskaja – Marina Gadulan
Ferrando: Viktor Shevchenko – Dmitriy Pavlyuk
Inez: Irina Repetiy - Taisia Schafranska
Ruiz: Pavlo Smirnov - Oleksandr Prokopovich

Creatives

Producent: Geert Allaert
Dramaturg: Jean-François D’hondt
Regie: Thilo Reinhardt
Decor: Karel Spanhak
Kostuums: Ulrike Kremer
Dirigent: Igor Tsjernetski
Orkest & koor: Music Hall Classical Orchestra and Chorus
Resident director: Brigitte Derks
Italiaans gezongen, Nederlandstalige boventiteling

BESTEL TICKETS:


Deel